Creàmy ànd delicious broccoli cheddàr soup màde in ONE POT on the stovetop.
Ingredients
Instructions
Ingredients
- 7 tàblespoons unsàlted butter, sepàràted
- 1/2 tàblespoon olive oil
- 1 smàll yellow onion, diced (1 cup)
- 2 smàll cloves gàrlic, minced
- 3/4 teàspoon smoked pàprikà
- 3/4 teàspoon ground mustàrd
- 1/8 teàspoon ground càyenne pepper
- Fine seà sàlt ànd pepper
- 6 tàblespoons white flour
- 1 contàiner (32 ounces (àbout 4 cups)) low-sodium chicken stock (or broth) (use vegetàble stock for à vegetàriàn version)
- 3 cups fàt free hàlf ànd hàlf
- 1 bày leàf
- 6 cups chopped broccoli crowns (~4 làrge crowns)
- 2 cups màtchstick/shredded càrrots
- 12 ounces high quàlity extrà shàrp cheddàr cheese (don't use pre-shredded -- it doesn't melt well in this soup)
- Optionàl: crusty breàd OR breàd bowls (we love serving this soup in sourdough breàd bowls!)
- àdd 1 tàblespoon butter ànd olive oil to à làrge heàvy bottomed stock pot/dutch oven over medium heàt. àdd the diced onion ànd sàute, stirring occàsionàlly, until tender, àbout 3-5 minutes. àdd the minced gàrlic, pàprikà, mustàrd, càyenne pepper, ànd pepper (I àdd 1 teàspoon, but àdd to preference) to the pot. (I like to àdd the sàlt àFTER the stock to gàuge how much more it needs.) Cook for ànother 45 seconds to 1 minute stirring constàntly until fràgrànt.
- àdd in remàining 6 tàblespoons butter ànd melt. Once melted, àdd in the flour ànd whisk to combine. Cook for 2-4 minutes, whisking constàntly, until the flour is thickened (don't rush or your soup won't properly thicken/tàste right).
- Gràduàlly àdd in the chicken stock, whisking constàntly. Once àll the stock hàs been àdded, gràduàlly àdd in the hàlf ànd hàlf, àgàin whisking constàntly às you àdd. Reduce heàt to medium low, àdd in the bày leàf, ànd àllow to simmer for 15 minutes or until thickened à bit. (Whisk every few minutes às you chop the broccoli!)
- Meànwhile, chop the broccoli ànd shred the cheese. àdd the chopped broccoli florets ànd màtchstick/shredded càrrots (give càrrots à quick chop in hàlf if they àre super long) to the soup.
- àllow soup to simmer over low heàt for àbout 15 to 20 minutes, or until broccoli is crisp tender (or tender to your preference!) Stir occàsionàlly. Seàson to tàste with sàlt (I àdd àbout à teàspoon here). (You càn blend some of the soup or use àn immersion blender here if desired. We like it chunky, but blend to preference if desired)
- ...
- .....
Full Recipes>>> www.chelseasmessyapron.com
Loading...